5 leuke plekken om te eten

Rotterdam telt heel wat historische panden en bijzondere locaties, maar weet je dat je daar soms ook heerlijk kunt dineren? Dus, heb je zin om te eten en tegelijkertijd te genieten van de omgeving? Pak dan dit lijstje erbij!

Restaurants meters boven de grond, op het water, op een historische plek…. You name it en Rotterdam heeft het.

“BIERHANDEL” DE PIJP

De eerste jeugd van De Pijp dateert van 1898 tot 1940, als de bierhandel vernietigd wordt tijdens het Bombardement. De Nieuwe Pijp zoals we hem nu kennen deed tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst als ondergrondse sociëteit. Het café is klein maar fijn en voor iedereen, van zakenman tot student. De keuken van De Pijp is Frans-Hollands en de menukaart vind je aan de muur: op een schoolbord.

Gaffelstraat 90

HET ZALMHUIS

Op de plek waar het Zalmhuis staat, was vroeger de grootste zalmafslag van Nederland en een overdekte vismarkt. Het huidige restaurant is een replica van het historierijke paviljoen uit 1906 en heeft een prachtig art nouveau interieur. Vanuit een van de vijf grote zalen, met iedere een eigen terras, kijk je uit op de Nieuwe Maas en de Van Brienenoordbrug. Ondertussen geniet je van vis, vlees of een van de vele andere gerechten op de kaart.

Schaardijk 434

DE MACHINIST

Vroeger werd je hier opgeleid tot machinist op De Machinistenschool. Nu kun je er eten, film kijken in de filmzaal of een van de voormalige leslokalen huren als werkruimte. De keuken van De Machinist is internationaal en zo is er voor elk wat wils. Het café-restaurant ligt net buiten de drukte van het centrum: in het Lloydkwartier in Delfshaven.

Willem Buytewechstraat 45

VESSEL 11

In de Wijnhaven ligt een echte eyecatcher: de felrode Lightvessel No. 11. Dit Engelse lichtschip heeft vele jaren rondom de Britse kust gelegen om boten te waarschuwen voor zandbanken op open zee. Sinds 2009 dobbert V11, na veel verbouwingen, in de Wijnhaven. Het menu bevat Engelse gerechten zoals fish and chips en shepards pie.

Wijnhaven 101

DELTA HOTEL

Kijken hoe vracht- en luxe cruiseschepen in- en uitvaren terwijl je lekker aan het koffieleuten bent. Dat kan bij Delta Hotel. Als het weer het toelaat kun je vanaf het terras de boten zowat aanraken. In restaurant Nautique en het grand-café heb je bijna een panorama uitzicht over de levendige Nieuwe Maas.

Maasboulevaard 15 Vlaardingen