Bezienswaardigheden in Rotterdam

Rotterdam staat ook wel bekend als dé moderne architectuurstad van Nederland. Maar naast fris ogende gebouwen zijn er tal van andere bezienswaardigheden. Ter land, ter zee en in de lucht zou je bijna kunnen aanhalen. Zo vormt Het Park een prachtig groen rustpunt. Ga je liever het water op? Dan kan je een rondvaart maken in de haven. In de lucht? Bezoek dan zeker de Euromast.

Wil je interessante gebouwen gaan ontdekken, ga dan zeker een kijkje nemen bij “De Zwaan” en de Laurenskerk.

Stadhuis en Postgebouw

Beide gebouwen stammen uit de art deco periode. Het stadhuis is één van de weinige gebouwen dat de bommenregen van mei 1940 overleefde. Bevat een beiaard met 63 klokken.  Voor het stadhuis bevindt zich het standbeeld van Hugo de Groot (1583-1645), rechtsgeleerde en schrijver. In een nis van het stadhuis staat het bronzen standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Hij was een belangrijk politiek figuur tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Het Park

Het grootste park van Rotterdam sedert de 19de eeuw. Doch dit gebied was voorbestemd om een slachthuis te bouwen halfweg de 19de eeuw. Ook toen reeds liet de bevolking van zich horen en de bouwplannen werden afgevoerd. Ontworpen op basis van Engelse landschapsstijl. Het houten Noorse Zeemanskerkje (geschenk van het onafhankelijk geworden Noorwegen) moet je absoluut gezien hebben.

Euromast

Gebouwd ter gelegenheid van de Floriade. In 1960 werd de ‘scheepsmast’ geopend. Met zijn hoogte van 185 m is de Euromast het hoogste gebouw van Rotterdam.. Bij helder weer zichtbaar vanop 30 km. In minder dan 30 seconden brengt een lift je tot op 96 m hoogte. Uit metingen is gebleken dat de top tot 1 meter kan uitzwenken bij windkracht 11.
Website: www.euromast.nl

Erasmusbrug

Brug over de Nieuwe Maas (802 meter lang). Rotterdammers noemen de brug ‘De Zwaan’, omdat de witte pyloon (139 meter hoog) doet denken aan een zwanenhals. Werd pas in 1996 officieel geopend.

Spido, rondvaartboten

Een rondvaart in de haven wat je toelaat een uniek zicht te krijgen over de dokken, werven, overslag, het stoomschip Rotterdam. Een daguitstap naar Maasvlakte2 (nieuw havengebied) of naar het sfeervolle vestingstadje Willemstad. Spido biedt het allemaal aan in een goedvullend programma.
Website: www.spido.nl

Monument De Boeg

Het 46m hoge oorlogsmonument van Fred Carasso is een eerbetoon aan de 3.500 zeelieden die het leven verloren in de Tweede Wereldoorlog. In 1957 werd het  monument, dat een boeg in de golven voorstelt, onthuld. Er werd een bronzen beeldengroep aan bijgevoegd in 1965.

Laurenskerk en standbeeld Erasmus

De laatgotische Laurenskerk is het enige monument uit de middeleeuwen van Rotterdam. Voltooid in 1646, maar na het bombardement van mei 1940 volledig heropgebouwd. Een multifunctionele kerk: concert, symposium, beurs, bedrijfsfeest, congres,…het kan in de Laurenskerk.
Website: www.laurenskerkrotterdam.nl