De opmars van scooters stagneert in Rotterdam

Sinds 1 januari is er in Rotterdam een sloopregeling voor vervuilende brommers en scooters.
Hoewel dit een rol speelt in de daling van het aantal scooters in Rotterdam is dit niet de enige reden.

De prijs voor een fatsoenlijke elektrische scooter is tegenwoordig aan de hoge kant vergeleken met elektrische fietsen. Daarbij laat volgens BOVAG de kwaliteit van elektrische scooters de afgelopen 4 jaren te wensen over.

Toch fluitend naar je werk zonder last van files?

Juizz is een winkel in Rotterdam die gespecialiseerd is in elektrisch vervoer. Voorheen verkochten ze ook scooters maar in 2015 is de keuze gemaakt om volledig te focussen op het verkopen van elektrische fietsen zoals onder andere de speed pedelec.

Over de speed pedelec

De speed pedelec is een relatief nieuw voertuig. Het is een elektrische fiets met een krachtige motor en een ondersteuning die past stopt bij 45 km/h. Het is een schoon, gezond, zuinig en relatief goedkoop voertuig. Een ideaal voertuig voor langere woonwerkafstanden en een serieus alternatief voor de auto.

Vanwege de krachtige motor en hoge snelheid valt het voor de wegenverkeerswet onder de categorie bromfietsen. Dat betekent voor de gebruiker dat die een rijbewijs nodig heeft, een verplichte WA-motorrijtuigverzekering moet afsluiten en een speciale speed pedelec helm moet dragen. Op de weg volgt de gebruiker de regels voor bromfietsen. Dus binnen de bebouwde kom op de rijbaan en niet op het fietspad. Maar in de provincie Gelderland zijn er veel wegen met fietspaden waar de fietser mag kiezen tussen rijbaan en fietspad.

Subsidie sloop brom- en snorfietsen

De gemeente Rotterdam heeft zelfs een speciale regeling voor haar inwoners om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren. Rotterdammers krijgen subsidie voor de sloop van hun oude brom- en snorfietsen, met als doel de overlast van oude, vervuilende brom- en snorfietsen te beperken.

Een ideaal moment dus om over te stappen op een moderne E-bike.