Historie van Cocon Cosmetics

Als jong meisje was ik altijd al heel creatief en ook geïnteresseerd in make-up en mooi maken. Maar mijn vader gaf van jongs af aan de tip om verder te leren en een vak te gaan leren waarbij je je hoofd moet gebruiken in plaats van je handen.

Dus ik kreeg, na wat omzwervingen, een baan bij een lokale bank. Ik begon daar mijzelf op te werken en dat resulteerde dat ik jaren een eigen bijkantoor heb gerund met mijzelf en twee medewerkers.

Maar tijden veranderen en alle kleine bijkantoren werden gesloten. Ik verhuisde na 15 jaar dienstverband naar het hoofdkantoor als accountmanager particulieren. Inmiddels was ik 35 geworden en had ik al een tijd de wens om moeder te worden. Helaas was het toen, anno 1994, nog niet zo dat ik in mijn functie parttime kon gaan werken.
Na onderhandelingen met mijn werkgever heb ik uiteindelijk mijn ontslag genomen en werd ik fulltime moeder. Dat heb ik twee jaar volgehouden. Heerlijk vond ik het. Ik genoot van iedere ontwikkeling van mijn prachtige dochter. Maar het ging kriebelen. Ik wilde meer dan alleen moeder zijn. Met de kennis opgedaan bij de bank kon ik misschien wel iets voor mijzelf beginnen? Maar wat?

Permanente make-up: een gat in de markt!

Mijn vriendin had destijds een kapsalon en zei gekscherend: “je moet permanente make-up gaan leren zetten, dat is een gat in de markt”. Dat zette mij aan het denken. Maar alleen permanente make-up leek mij niet voldoende.
Ik besloot de ene cursus na de andere te gaan doen om zo een eigen metamorfose studio te beginnen. Ik mocht een stukje binnen de kapsalon van mijn vriendin huren om het eerst eens uit te proberen om daarna echt voor mijzelf verder te gaan. Ik deed een korte kappersopleiding, een versnelde schoonheidsverzorgings opleiding, een cursus kleuren en figuur analyse en een visagieopleiding bij Rob Peetoom in Amsterdam. Geweldig vond ik dat! Tot slot deed ik een permanente make-up cursus van twee dagen en had ik ook daarvoor een diploma. Dat ging toen gewoon zo.

In 1997 was ik volop aan het werk in mijn eigen “uitprobeer-salonnetje” En wonder boven wonder…… het liep. Metamorfosestudio Cocon was de eerste naam van mijn bedrijf. Na een jaar, toen mijn dochter eenmaal naar school ging, besloot ik een eigen onderkomen te gaan zoeken en huurde mijn eerste winkelpand in Vlaardingen. Voordat het eerste jaar erop zat was ik inmiddels werkgever geworden van twee medewerksters. In die tijd waren de metamorfosearrangementen erg in. In de Libelle en andere damesbladen zag je veel voorbeelden. Ook het programma Koffietijd, toen nog niet bij RTL, besteedde er veel aandacht aan.

Cocon Hair and Beauty Passage
Mijn permanente make-up behandelingen gingen ook steeds beter lopen. Gelukkig had ik talent voor het fijne werk  en al doende kreeg ik het vak steeds beter in mijn vingers. We kregen het steeds drukker en er kwamen meer mensen bij. Maar het lukte mij om in 2003 een groot pand te kopen in Vlaardingen en heb ik de naam veranderd in Cocon Hair en Beauty Passage.

In dat pand kon ik echt alles aanbieden wat ik wilde. Naast een goed lopende kapsalon, schoonheidssalon, make-up salon, kleurenadvies-ruimte, ging ik ook dameskleding verkopen. Ook ben ik in die periode gaan samenwerken met een cosmetisch arts en al snel wist men dat je bij Cocon ook injectables behandelingen kon ondergaan.
Inmiddels was het aantal personeelsleden uitgegroeid naar 15 en ik had toen een heel druk leven. Moeder en ondernemer zijn en zelf ook keihard meewerken dat was niet altijd even makkelijk.

In 2008 begon het door de crisis wat minder te worden en in 2010 besloot ik te stoppen met de kleding en moest daardoor ook een aantal mensen ontslaan, wat ik verschrikkelijk vond.

Koffie, koffie… tijd!

Maar in 2011 gebeurde er iets wat tot nu toe mijn pad gebaand heeft zonder dat ik daar toen erg in had. Ik werd door de redactie van het programma Koffietijd van RTL4 gebeld met de vraag of ik dezelfde week nog in de uitzending kon komen om uit te leggen hoe je mooie wenkbrauwen kan maken. Dat was een schot in de roos. Want daardoor mocht ik een jaar later een demonstratie in het programma geven van een permanente make-up behandeling. Toen kwamen de aanvragen uit heel Nederland en kreeg ik het met mijn eigen werkzaamheden mega druk. Te druk om ook nog een bedrijf te leiden. Daardoor wilde ik in 2013 besluiten te stoppen met de kapsalon en de schoonheidssalon en alleen verder gaan.

Eén van mijn medewerkers opperde het idee dat hij de kapsalon en de schoonheidssalon wel van mij over wilde nemen. Zo gezegd, zo gedaan. In een paar maanden tijd was dit werkelijkheid geworden en na ruim een jaar was mijn klantenbestand enorm gegroeid en vond ik het tijd om mijzelf ergens anders te gaan vestigen en af te splitsen van mijn oude bedrijf.

Cocon Cosmetics

Ik veranderde de naam weer en het werd Cocon Cosmetics en ik kreeg de kans om een prachtig monumentaal pandje aan te schaffen aan de Westhavenplaats in Vlaardingen. Samen met mijn (stief) dochter als assistente zijn we daar in maart 2016 gestart en heb ik mij helemaal toegelegd op het zetten van permanente make-up voor de wenkbrauwen, ogen, lippen en ook hoofdhuidcamouflage. In diezelfde periode was ik ook gastdocent PMU bij Ecuri Cosmetics in Capelle aan den IJssel en zo kwam ik in contact met vele cursisten.

Eén leerling sprong eruit. Zij had zoveel talent en ze deed mij heel veel aan mijzelf denken. Nadat zij de cursus had afgesloten heb ik haar gevraagd bij mij te komen werken. Inmiddels werkt ze al sinds de zomer van 2016 mee en zijn wij tot op de dag van vandaag met z’n drieën een goed team.

Nog steeds komt regelmatig onze Cosmetisch Arts langs voor de injectables-behandelingen en zorgen wij ervoor dat we door trainingen en masterclasses up te date blijven.

Een begrip in Nederland

Cocon Cosmetics is een begrip in Nederland geworden. We hebben een groot, en qua leeftijd een gevarieerd, klantenbestand. Klanten komen trouw terug voor een opfrisbehandeling van hun permanente make-up. Dat tezamen met veel nieuwe klanten uit heel Nederland, en zelfs verder, heeft ervoor gezorgd dat wij volop aan het werk zijn en bovenal dat we doen waar we goed in zijn en wat we heel leuk vinden. Beter kan toch niet?

Het beste van het beste voor onze klanten

Hoe de toekomst eruit zal zien weet niemand. Maar ik hoop dat het nog lang zo door kan gaan. Ik ben inmiddels 60 geworden en werk nog steeds fulltime. Hierdoor kan ik wel een klein beetje vooruitlopen op wat zaken die dan zullen gaan gebeuren. Tussen 5 en 10 jaar hoop ik dat ik het stokje kan overdragen en dat Cocon Cosmetics een succes blijft. Dan zal ik zelf misschien nog een tijdje een paar dagen per week meewerken en dan hoop ik dat al onze klanten ons trouw zullen blijven. Want trouwe klanten verdienen het om het beste van het beste te krijgen. Daar kunnen ze wat mij betreft op rekenen!